Duurzaamheid

Lovetrigger is er uit liefde voor een duurzame wereld

De term duurzaamheid wordt vaak te pas en te onpas gebruikt. Bij Lovetrigger is het de kern van wat wij doen. Lees maar eens mee …

  • We gebruiken alleen materialen met een minimale impact op het milieu, bij voorkeur GOTS-gecertificeerd biologisch katoen.
  • We zetten verpakkingsmaterialen en transportmiddelen in die het milieu zoveel mogelijk ontzien.
  • Onze leveranciers ondernemen maatschappelijk verantwoord. Dus ook op menselijk vlak zijn we duurzaam.

Waar mogelijk kiezen we voor recycling of hergebruik. Is dit niet haalbaar, dan gebruiken we materialen die zo min mogelijk sporen achterlaten in onze leefomgeving.

De mensen die onze kleding maken

Lang niet elk bedrijf past bij Lovertrigger. We kijken scherp naar hun sociale impact als werkgever. Bij de bedrijven die onze stoffen maken kijken we naar de GOTS-certificering. Die garandeert dat de werknemers onder gezonde omstandigheden werken en niet worden uitgebuit. In onze confectieateliers in Nederland werken veel vluchtelingen. Hier pakken zij hun ambacht als kleermaker op en bouwen ze aan een welvarend bestaan. Een win-win, want zij verrijken ons met vakkennis die in Nederland nauwelijks meer te vinden is. Met hun expertise produceren ze op Nederlandse bodem kwalitatief hoogwaardige kledingstukken die lang meegaan. Bepaald geen fast fashion dus, maar duurzaamheid op menselijk en productvlak. 

De materialen waarmee wij werken

We zoeken continu naar de milieuvriendelijkste stoffen en materialen. Momenteel werken we vooral met biologische stoffen van GOTS-gecertificeerde leveranciers. Dat betekent dat bij de productie zo min mogelijk water en schadelijke chemicaliën worden gebruikt. De bedrijven worden niet alleen streng gecontroleerd op hun milieu-impact maar ook de arbeidsomstandigheden van hun werknemers. Deze controle vindt plaats in de hele keten van elk gecertficeerd bedrijf, waardoor wij weten dat alle onderdelen van onze leverketen optimaal presteren op het vlak van duurzaamheid. Belangrijk om te vermelden is dat Lovetrigger zelf (nog) niet GOTS-gecertificeerd is. 

De voordelen van stoffen van 100% biologisch katoen ten opzichte van traditioneel geproduceerde katoenen stoffen zijn enorm. Zo wordt er 91% minder water gebruikt bij het verbouwen van biokatoen, worden er veel minder of geen schadelijke chemicaliën en wordt door biologische landbouw CO2 opgeslagen in de grond. De impact op het broeikaseffect is bij de productie van biologisch katoen tot wel 46% lager dan in de traditionele productie.

Binnenkort gaan we bij Lovetrigger ook inzetten op recycling. We gaan op zoek naar gerecyclede stoffen voor onze kledingstukken en in de loop van 2022 komt er een statiegeldsysteem voor onze kleding. Dat betekent dat als je kleding van ons terugstuurt, je van ons korting krijgt op nieuwe kleding die je bij ons koopt. Natuurlijk hopen we dat je hier zo lang mogelijk mee wacht, want hoe langer je onze kleding draagt, hoe minder impact je op het milieu maakt. 

Duurzaamheid in vervoer

In de productieketen kiezen we voor de minst vervuilende opties. We maken onze kleding van duurzame stoffen die biologisch zijn geproduceerd in Turkije of Portugal en op rol naar Nederland worden gebracht. Dat is de eerste grote winst, want de meeste kledingmerken in het Westen maken hun kleding in het Verre Oosten en vervoeren die via boot of vliegtuig hierheen. De afstand is dus veel groter en doordat ze kant-en-klare kledingstukken vervoeren, gaat er ook veel lucht mee op boot en vliegtuig, de meest vervuilende vervoersmiddelen… 

Nadat onze stoffen over land in Nederland zijn geleverd, vindt de productie plaats in eigen land. Ook daar hebben we bewust voor gekozen. Door de productie dichtbij huis te houden, zorgen we voor zo min mogelijk vervoerskilometers en dus ook een minimale CO2-uitstoot.  

De kledingstukken die door de klant worden besteld levert Lovetrigger met de meest duurzame bezorgdienst van Nederland: fietskoeriers.nl. Dit bedrijf bezorgt in 60 steden in Nederland met de fiets. Het vervoer tussen steden vindt plaats met voertuigen op biogas. Alleen voor het kleine gebied dat buiten dit systeem valt, wordt gewerkt met traditionele vervoersmiddelen, maar dat gebied wordt steeds kleiner.  Voor zover wij weten, is dit de schoonste manier van bezorging. Ken je een nóg duurzamer alternatief, laat het ons weten!

Duurzaamheid in verpakkingen

Omdat Lovetrigger ernaar streeft alle onderdelen van de totale productie- en levercyslus zo milieuvriendelijk mogelijk te maken, hebben we ook gekozen voor verpakkingsmateriaal dat zo min mogelijk schade voor het milieu oplevert en ook gerecycled kan worden. We kiezen er bewust voor om geen plastic te gebruiken. Weliswaar heeft de  productie van plastic soms een lagere  CO2-uitstoot dan papier en karton, toch hebben wij plastic zo veel mogelijk in de ban gedaan. 

De reden hiervoor is dat plastic niet afbreekt in het milieu en dus decennia lang zijn sporen achterlaat. De plastic soep in de oceaan is daar het meest schrijnende voorbeeld van, maar er zijn nog meer langdurige milieugevolgen van plastic. Daarom hebben wij gekozen voor kartonnen verpakkingen die zijn gemaakt van FSC-hout. Dus doe met ons mee, denk aan het milieu en doe je Lovetrigger-verpakking in de papierbak, zodat deze gerecycled kan worden.

Wij blijven op zoek naar duurzamere verpakkingen 

Sorry, geen gratis bezorging

Wat, transportkosten voor bestellingen tot 199 euro? Dit staat toch haaks op de trend van gratis verzending? Klopt. En juist daarom kiezen we hiervoor. Want gratis verzending is hét vliegwiel voor veel zinloze, vervuilende kilometers die zo kenmerkend zijn voor de fast fashion. Overigens nemen wij wel een deel van de bezorgkosten voor onze rekening, dus je betaalt niet het volle pond. Bij bestellingen vanaf 199 euro rekenen we geen transportkosten. 

Leveringsvoorwaarden

Ons streven is: elke bestelling die vóór 17 uur wordt gedaan, gaat dezelfde dag de deur uit. Bestellingen die in het weekend worden gedaan, worden op maandag verwerkt. Voor de bezorging zijn wij afhankelijk van onze bezorgdienst en zij doen hun uiterste best om je pakje zo snel mogelijk te leveren. Je ontvangt een Track & Trace van fietskoeriers.nl zodat je je bestelling kunt volgen. Duurt het te lang? Neem dan contact op met fietskoeriers.nl: 085 273 7442 – info@fietskoeriers.nl. Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 22.00 uur. 

Retouren

De cijfers spreken voor zich: sommige webshops hebben maar liefst 60% retouren. Gratis retourneren stimuleert dus nutteloze bestellingen en daardoor overbodige transportbewegingen en CO2-uitstoot. Ook zorgt het voor verspilling van verpakkingsmateriaal en belanden geretourneerde vaak op de vuilnisbelt. Dat vinden wij not done. Daarom kiezen wij voor een schoner retourbeleid: de eerste bestelling van een artikel mag je gratis retourneren, want het kan voorkomen dat de pasvorm en maat niet direct naar wens zijn. 

Als je een probleem hebt met de kwaliteit van een artikel, kun je het altijd gratis terugsturen. We vinden het erg belangrijk dat je tevreden bent over je aankoop, omdat je het dan langer zult dragen en minder snel zult weggooien.